Προσευχές

[Προσευχές] [bsummary]

Αγιοι Πατερες - Διδασκαλιες

[Άγιοι Πατέρες - Διδασκαλίες] [twocolumns]

Ορθοδοξοι Προορισμοι

[Ορθόδοξοι Προορισμοί] [bleft]

Ψυχωφελη

[Ψυχωφελή] [twocolumns]

Όσιος Θεόγνωστος: Περί Θείας Κοινωνίας

ΑΝ ΑΓΑΠΑΣ την αφθαρσία και την αθανασία, έλα με τιμή και ευλάβεια και πίστη στα ζωοποιά και άφθαρτα μυστήρια, με πόθο ακόμη να αποδημήσεις από τον κόσμο αυτό επειδή η πίστη σου σε ολοκλήρωσε·αν φοβάσαι τον θάνατο δεν ενώθηκες από αγάπη με τον Χριστό, κι ας σού δόθηκε η τιμή να τον θυσιάζεις με τα ίδια σου τα χέρια και να παίρνεις τις σάρκες του· αν τον αγαπούσες θα βιαζόσουν να φύγεις όπου είναι ο αγαπημένος σου και καθόλου δεν θα σκεφτόσουν τη ζωή και τη σάρκα σου.

ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ κάποιος άγιος, δεν κατέρχεται το σώμα του Θεού Λόγου που αναλήφθηκε για να θυσιαστεί στη θεία Λειτουργία, αλλά ο ίδιος ο άρτος και ο οίνος μεταβάλλονται σε σώμα και αίμα του Χριστού με την ιεροτελεστία που επιτελούν εκείνοι που αξιώθηκαν τη θεία ιεροσύνη· ο άρτος και ο οίνος δέχονται τη μεταβολή αυτή με την ενέργεια και την επιφοίτηση του Παναγίου Πνεύματος. Δεν μεταβάλλεται ο άρτος σε κάποιο σώμα άλλο από αυτό του Κυρίου, αλλά σ᾽ αυτό το ίδιο, και προσφέρει αιώνια ζωή, και δεν φθείρεται. Πόσο αγνός λοιπόν και άγιος πρέπει να είναι ο ιερέας που αγγίζει σώμα Θεού! Και πόση παρρησία πρέπει να έχει εκείνος που συνδέει Θεό και ανθρώπους και έχει συνεργάτες του την Πάναγνη Μητέρα του Θεού, όλες τις δυνάμεις των Αγγέλων τις επουράνιες και όλους τους αγίους; Νομίζω πως πρέπει να έχει με τον Θεό την οικειότητα που έχουν οι Άγγελοι η οι Αρχάγγελοι, ακριβώς όπως έχει και το δικό τους αξίωμα.

ΣΗΜΕΊΩΣΕ Πισήνιε, ότι τα τίμια δώρα που σε λίγο θα αγιασθούν μένουν ακάλυπτα επάνω στην αγία τράπεζα μετά το Σύμβολο της Πίστεως, κάπως σαν να παρακαλούν τον Θεό για τη σωτηρία αυτών που τα προσφέρουν, σαν να καλούν με άρρητες φωνές Εκείνον που κατοικεί στους ουρανούς. Κι Εκείνος που τα βλέπει δεν αδιαφορεί· τα κοιτάει και προσέχει και θυμάται την εκούσια σάρκωσή Του για τους αμαρτωλούς, την ανείπωτη συγκατάβαση και τη Σφαγή Του για χάρη των ανθρώπων. Γιατί δεν μας χάρισε τη λύτρωση και τη σωτηρία με το πάθος Του ενώ είμασταν δίκαιοι· αντίπαλους ελέησε και ξανακάλεσε κοντά του.

Όσιος Θεόγνωστος
πηγή: orthmad.gr
"Γίνετε μέλος και στην σελίδα μας στο Facebook, πατώντας "ΕΔΩ" - "If you would like to become a member of our facebook page, click "HERE"