Προσευχές

[Προσευχές] [bsummary]

Αγιοι Πατερες - Διδασκαλιες

[Άγιοι Πατέρες - Διδασκαλίες] [twocolumns]

Ορθοδοξοι Προορισμοι

[Ορθόδοξοι Προορισμοί] [bleft]

Ψυχωφελη

[Ψυχωφελή] [twocolumns]

Όσιος Μάρκος ο Ασκητής: Ότι καλό θυμάσαι, κάνε το!

Ο,ΤΙ ΚΑΛΟ θυμάσαι, κάνε το• και αυτό που δεν θυμάσαι θα σού αποκαλυφθεί. Μη παραδώσεις απερίσκεπτα στη λησμοσύνη την έννοια του καλού. ΜΗ ΛΕΣ ότι έχεις αποκτήσει κάποια αρετή χωρίς θλίψη• δεν έχει δοκιμαστεί η αρετή που απόκτησες εύκολα. ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ των άλλων είναι για το καλό μας• τίποτα όμως δεν είναι πιο ωφέλιμο για τον καθένα από τη δική του γνώμη.

ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ να γιατρευτείς φρόντισε τη συνείδησή σου, ο,τι σού λέει κάνε το, και θα βρείς το φάρμακο. ΤΑ ΚΡΥΦΑ κάθε ανθρώπου τα γνωρίζει ο Θεός και η συνείδηση• από αυτά τα δύο καθένας ας διορθώνεται. ΟΠΟΙΟΣ ΕΞΥΒΡΙΖΕΙ τη φρόνηση και περηφανεύεται για την αμάθειά του, δεν είναι μόνο στα λόγια ανίκανος αλλά και στη γνώση. ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ άλλο η σοφία στα λόγια και άλλο η φρόνηση, έτσι διαφέρουν η ανικανότητα στα λόγια και η αφροσύνη.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ να προσεύχεσαι με ευλάβεια για τον πλησίον σου παρά να τον ελέγχεις για κάθε αμάρτημά του. ΑΝ ΣΟΥ ΜΙΛΗΣΟΥΝ άσχημα, με τον εαυτό σου να οργίζεσαι, όχι με τον άλλον• γιατί αν είναι πονηρή η ακοή, πονηρά θα απαντήσεις. ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ η εκτέλεση μιάς εντολής και άλλο η αρετή, αν και ξεκινούν η μία από την άλλη για να κάνουν το καλό. ΠΑΝΤΟΤΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ να κάνεις το καλό, και όταν χρειάζεται το μεγαλύτερο εσύ να μη στρέφεσαι στο μικρότερο• γιατί όπως λέει η Γραφή όποιος κοιτάει πίσω δεν είναι κατάλληλος για τη βασιλεία των ουρανών.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ σχεδόν δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε αυτά που έχει από τη φύση του. Ο Χριστός διά του Σταυρού χαρίζει την υιοθεσία. ΤΟ ΠΡΩΤΟ κακό είναι η άγνοια• δεύτερη ακολουθεί η απιστία. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ταπεινοφροσύνη η καταδίκη της συνείδησής μας αλλά η χάρη του Θεού και η επίγνωση της συμπάθειάς Του.

πηγή: http://agiameteora.net